Föräldragruppen ”Heja Håstas” eget förslag på nybygge av skola. Foto: Montagebild/Föräldragruppen ”Heja Håsta”

Föräldrar sågar Hudiksvalls utredning – misstänker dold agenda

Uppdaterad
Publicerad

Håstaskolan i Hudiksvall är undermålig och bör rivas. En utredning pausades, men tas nu upp igen – i förtid. Föräldrar till barnen misstänker att det finns en dold agenda bland politiker för att lägga ner skolan.

Skolstrukturutredningen för hela Hudiksvalls kommun lades på is i våras när pandemin kom. Men lärandenämnden menar nu att Håstaskolan har så stora arbetsmiljöproblem att det inte går att vänta på åtgärder. Föräldrarna som har bildat arbetsgruppen ”Heja Håsta” menar dock att kommunen har hakat upp sig på höga värden av markradon och blåbetong.

– När vi har kontrollerat kommunens mätningar så ligger det under gränsvärdena och markradon finns i stort sett i hela Hudiksvall, ännu mer på Västra skolan än på Håstaskolan. Arbetsmiljön är viktig, markradon och blåbetong lika så, men vad vi förstår så är det inte akuta värden på Håstaskolan, säger Henrik Johnsson, representant för föräldragruppen.

Skolan har också haft stora bekymmer med trångboddhet och undervisning har bland annat fått ske i korridorer.

Hör vad Henrik Johnsson säger om det och om att de har gjort en egen utredning som kommunen fått ta del av i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.