Christer Sammens begär att Västmanlands tingsrätt ska döma företagen. Foto: Arkiv

Företag anklagas för skogsbranden i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Christer Sammens har i dag begärt att Västmanlands tingsrätt ska döma uppdragsgivaren och entreprenören att betala 5 miljoner kronor vardera i företagsbot för den stora branden i Västmanland sommaren 2014, det framkommer i ett pressmeddelande.

Den 31 juli 2014 uppstod en skogsbrand i Västmanland i samband med ett markberedningsarbete på ett hygge. Enligt åklagaren startade branden genom gnistbildning från en skogsmaskin. Branden kom slutligen att omfatta ett område på runt 150 kvadratkilometer stort område, där skog, bebyggelse och annan egendom till mycket stora värden förstördes.

Företag från Ovanåker anklagas

Kammaråklagare Christer Sammens begär nu att Västmanlands tingsrätt ska döma både uppdragsgivaren Stora Enso Skog AB och uppdragstagaren, ett företag i Ovanåker, Hälsingland att betala 5 miljoner kronor vardera i företagsbot för brottet allmänfarlig vårdslöshet, det skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Oaktsamhet vållade branden

Enligt åklagarens så kallade särskilda talan har de båda företagen av oaktsamhet vållat branden, eftersom markberedningsarbeten inte borde ha utförts med hänsyn till vädret och andra omständigheter. Christer Sammens menar att man i vart fall borde ha sett till att det fanns brandvakt och tillräcklig släckningsutrustning när man nu utförde arbetet.

Företagarens advokat säger till SVT att hans klient inte har begått något fel.

– Man har använt all utrustning man ska ha, larmat räddningstjänst och gjort allting man ska när en brand ha startat, säger Per E Samuelson, advokat.

Skyller på räddningstjänsten

Per E Samuelson riktar i stället skarp kritik mot räddningstjänsten som han menar är orsak till att omfattningen av branden blev så stor.

– De började med att åka till fel ställe och sedan underlät man att sätta in helikopter med vattenbombning i ett tidigt skede. Hade man gjort det hade branden släckts, säger han.

– För det första var det inte brandförsvaret som startade branden och för det andra så är det ungefär som att om en skottskadad hamnar under dålig läkarvård så är det fortfarande den som har utfört gärningen som ska stå till svars, säger Christer Sammens.

Tomas Nilsson företräder Stora Enso och anser inte att det var oaktsamt att markbereda utan brandvakt den aktuella dagen.
– Stora Enso anser att man inte har gjort sig skyldig till någon oaktsamhet som ska föranleda företagsbot, det är kärnfrågan. Jag tänkte inte gå in på några fler kommentarer i dag, säger Tomas Nilsson.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet