”Gävleborg och de enskilda kommunerna har inte råd att förlora så mycket företag”, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper och efterlyser fler insatser. Foto: Agneta Brolin

Företagarna varnar för att stöden inte räcker

Uppdaterad
Publicerad

– Det ser mörkt ut ifall man inte får de stöd som behövs just nu.

Det säger Eva Cooper, regionchef för Företagarna Gävleborg, som varnar för att stöden inte räcker för att rädda företagen ur det allvarliga läge de hamnat i till följd av coronapandemin.

I länets småföretag, med upp till 49 anställda, finns idag 46 000 jobb. Det ger skatteintäkter till länets kommuner på totalt 3,3 miljarder kronor.

– Gävleborg och de enskilda kommunerna har inte råd att förlora så mycket företag som det finns risk att vi kan göra just nu, säger Eva Cooper.

Coronaviruset i Gävleborg

Hon menar att de statliga, regionala och kommunala stöd som redan satts igång är välkomna, men att det behövs fler åtgärder eftersom läget försämrats dramatiskt sedan mitten av mars.

En delrapport av Småföretagarbarometern, som tagits fram för att se hur företagen påverkats av coronakrisen och vad företagarna tror om framtiden, visar att sysselsättningen, orderingången och omsättningen viker skarpt neråt.

Om företagarnas antaganden stämmer kommer orderingången snart att vara lägre än under finanskrisen för 10 år sedan.

– Det är verkligen ett allvarligt läge, säger Eva Cooper som bland annat vill att alla med F-skattsedel som bedriver enskild firma ska få möjlighet att korttidspermittera.

– Fler åtgärder behövs för att klara krisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet