Professorn Mats Morell tar dig tillbaka till när det startade. Vad hände i byarna, som satte igång avvecklingen? Foto: Malin Eirefelt/SVT

Professorn: Skogsbrukets utveckling bakom byarnas avveckling

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbruket krävde enorma resurser när träden sågades för hand och kördes ut med häst. Mekaniseringen gjorde att många förlorade sin försörjning på landsbygden och tvingades flytta till städerna. Mats Morell, professor emeritus i ekonomisk historia, förklarar varför utvecklingen har sett ut som den har gjort i byar som Finneby i Ljusdals kommun.

Det finns flera faktorer som spelar in när byarna på den svenska landsbygden börjar avfolkas runt 50- och 60-talet. En av de viktigaste är skogsbrukets och jordbrukets utveckling.

– På 40-talet var det bönder som skötte all skogsavverkning. De sågade för hand eller i bästa fall med motorsåg, berättar Mats Morell.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Självförsörjande gårdar

Sonja Persson i Finneby berättar om hur det var fullt av folk på alla gårdar när hon växte upp. Nästan alla var självförsörjande och det gick åt mycket folk till att både producera mat och bruka skogen.

Men den industriella utvecklingen av skogsbruket slår hårt mot småbyarna.

– När maskinerna tar över krävs det extremt mycket mindre folk till skogsbruket, säger Mats Morell, pensionerad professor vid Uppsala Universitet.

Jobben försvinner

Så jobbet försvinner för många på landsbygden. Samtidigt har en industrialisering kommit igång i städerna som kräver stora mängder arbetare.

– Sverige har potentiell arbetskraftsbrist på 50- och 60-talet. För att fylla industrierna med människor tar man in kvinnorna på arbetsmarknaden. Man organiserar en arbetskraftsinvandring till Sverige och så tar man in folk från jord- och skogsbruket ute på landsbygden, säger Mats Morell.

Hör om utvecklingen som drabbade bland annat Finneby, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet