Detaljplanen tillåter en meter djupa balkonger. Hör Daniel Olsson (S) om varför han vill se ett undantag i det här fallet. Foto: SVT

Första bygglovet på Godisfabriken föreslås stoppas

Publicerad

Det handlar om 30 centimeter. Det första bygglovet på Godisfabriken, Gävles nya stadsdel, har behandlats av tjänstemännen och förslaget är att inte godkänna.

Detaljplanen tillåter 1,0 meter djupa balkonger. Bostadsbolaget som har lämnat in den första bygglovsansökan som gäller 126 lägenheter längs Styrmansgatan har balkonger som är 1,3 meter djupa, något som bedöms behövas för att göra dem tillgängliga för en rullstol.

Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden kan trotsa tjänstemännen.

– Vi gör bedömningen att det är viktigare att balkongerna är tillgänglighetsanpassade än att de följer detaljplanen till punkt och pricka, säger Daniel Olsson (S).

Är det detaljplanen det är fel på då?

– Det är en så pass liten del av detaljplanen att vi tycker att det går att bevilja en liten avvikelse. Hade vi behandlat detaljplanen i dag hade vi kanske gjort en annan bedömning, säger Daniel Olsson (S).

Bygglovsansökan tas upp på samhällsbyggnadsnämndens sammanträde under onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer