Vindkraftverk till havs, bilden är från Lillgrund i Öresund. Foto: Drago Prvulovic/TT

Försvaret bromsar Gretas klackar 2 i Söderhamn – vill se färre vindkraftverk

Publicerad

Försvarsmakten säger nej till vindkraftsparken ”Gretas klackar 2” utanför Söderhamn. Orsaken är att vindkraftsparken i nuvarande ansökan påverkar försvarsmaktens uppdrag och verksamhet negativt.

”Försvarsmakten kan inte tillstyrka bolagets ansökan om ett uppförande av maximalt 62 vindkraftverk med en totalhöjd på cirka 250 meter över havet, då ett uppförande av vindkraftverk i denna omfattning skulle medföra påtaglig skada på ett område av riksintresse för totalförsvarets militära del”, skriver Försvarsmakten i sitt yttrande till Mark- och miljödomstolen i Östersund.

De kan däremot godta högst 30 vindkraftverk, om varje verks exakta placering först godkänns av Försvarsmakten. Vidare poängterar de att utplaceringen av vindkraftverken kan innebära att färre än 30 verk kan godkännas i området.

Försvaret godkänner också att varje enskilt vindkraftverk vara max 300 meter högt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer