Vid midnatt mellan måndag och tisdag väntas övergången öppna igen.

Fortfarande stopp för bilar mellan Strömsbro och Stigslund

Publicerad

Det stora underhållsarbetet vid järnvägsövergången som binder samman stadsdelarna Strömsbro och Stigslund i Gävle drar ut på tiden. Det dröjer till midnatt innan vägtrafiken kan öppna igen.

Arbetet på den hårt trafikerade övergången skulle ha varit färdigt på måndagseftermiddagen men har stött på problem när markförhållandena har visat sig vara sämre än förväntat. Spåren är färdiga så tågen går som vanligt igen, men det är fortfarande stopp för bilar, cyklister och gångtrafikanter.

Jobbet är ett led i att förbättra och se till att tågen kan köra fortare de sista kilometrarna in till Gävle och att göra övergången säkrare.

– Många som rest med tåg till och från Gävle och även de som har stått och väntat vid bommarna har kanske funderat varför tågen kör så långsamt norr om Gävle. När arbetet är klart är marken tillräckligt stabil för att tågen ska kunna köra 120 km/tim igen, vissa tåg till och med i 140km/h. Idag kör de 40 km/tim., säger Anna- Pia Lingemyr, projektledare på Trafikverket som också varnar dem som nu kryper under bommarna:

– Jag vill poängtera att det är livsfarligt att krypa under bommarna när de ligger nere.

Andra underhållsarbeten i sommar

Visa

Veckorna 21-24 utförs en hel del mindre underhållsarbeten på sträckan Gävle- Sundsvall så som slipersbyten, byten av plattor i järnvägsövergångar, trädsäkring (tar bort träd som riskerar att blåsa ner över järnvägsspår), avvattningsåtgärder. 
Ersättningstrafik under tågstopp.

Veckorna 27-37 spårbyte mellan Gävle C – Norra Åbyggeby samt en kort sträcka från Gävle C mot Hagaström. Arbetet påverkar all tågtrafik vissa tider.

Vecka 31 är det totalt tågstopp på sträckan mellan Gävle C – Norra Åbyggeby. Då sker spårbyte samt montering av nya växlar. 
Tågtrafiken ersätts med buss eller annat transportsätt.

Veckorna 32-44 genomförs ett rälsbyte mellan Uppsala-Gävle.
Genomförs som nattjobb och påverkar inte persontågstrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer