Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En LRF-ledamot hade missförhållanden i djurskötseln på sin gård i Gävleborg. Foto: SVT

Förtroendevald i LRF misskötte djur i flera år – berättade inte för styrelsen

Uppdaterad
Publicerad

I onsdagens Uppdrag granskning, en uppföljning av ”Arlagården”, avslöjas att 210 lantbrukare med nötkreatur bröt mot djurskyddslagen under förra året. Nio av dessa finns i Gävleborgs och en av dem är en förtroendevald styrelseledamot i Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Styrelseledamoten fick ett föreläggande och hot om vite av Länsstyrelsen Gävleborg förra året. Han har efter många kontroller, sedan nio år tillbaka, inte förbättrat de brister som länsstyrelsen framfört. De menar att hans djur inte fått den tillgång på vatten som lagen kräver, att kalvar inte haft fri tillgång till foder och att väderskydd med torr och ren liggplats saknats.

LRF-ordföranden besviken

Mannen som också är förtroendevald i ett politiskt parti vill inte kommentera anklagelserna. Han hänvisar till länsordföranden i LRF, Lotta Zetterlund, som fick kännedom om föreläggandet för bara några veckor sedan.

– Det är oerhört olyckligt. Det är ju så att man som förtroendevald förväntas att föregå med gott exempel och det är tunga krav på oss. När vi tackar ja till uppdrag så tackar vi också ja till att vara ett föredöme, orka mer än andra och vara förebilder.

I klippet ovan får du veta vad som hände när allt uppdagades och hur LRF vill göra för att undvika att lantbrukare ska hamna i sådana här situationer.

Uppdrag gransknings reportage ”Arlagården – fortsättningen” finns på SVT Play onsdag 13 maj, klockan 12.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arlagården

Mer i ämnet