Under tisdagmorgonen kolliderade en buss och en personbil på riksväg 50 mellan Söderhamn och Bollnäs – en av flera olyckor i Gävleborg, som under dagen har en klass 2-varning utfärdad.

Snöovädret orsakar stora problem i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Aprilvädret fortsätter bjuda på överraskningar och smällde till med ett rejält snöfall under tisdagen. I Gävleborg har en klass 2-varning utfärdats och Trafikverket har satt in extra beredskap.

– Det finns risk för väldig halka under natten, säger SVT Nyheters meteorolog Tora Tomasdottir.

Under tisdagmorgonen kolliderade en buss och en personbil på riksväg 50 mellan Söderhamn och Bollnäs – en av flera olyckor i Gävleborg, som under dagen har en klass 2-varning utfärdad.

– Det innebär att man räknar med stor fara för allmänheten som konsekvens, det är en ordentlig varning, säger Tora Tomasdottir.

Trots att tjälen i marken släppt på flera håll i landet finns det risk för att nederbörden fryser på under natten.

– Det finns risk för väldig halka under natten, säger Tora Tomasdottir.

”Sommardäck? Stanna hemma”

SVT Nyheters reporter Daniel Wikdahl är på plats vid riksväg 50 och det är en minst sagt blöt reporter som rapporterar från snöovädret. Vägarna, berättar han, är svåra att köra på.

– Har du sommardäck så hoppas jag att du stannar hemma, det går inte att köra med det i dag, säger Daniel Wikdahl.

SVT Nyheters reporter Daniel Wikdahl på plats i Gävleborg. Foto: Daniel Wikdahl/SVT

LÄS MER: Flera olyckor i Gävleborg

I stora delar av mellersta Sverige var det under tisdagsmorgonen utfärdat klass 1-varningar. Vid niotiden drogs de ner, och bara Dalarnas varning återstod.

Extra beredskap

På Trafikverket är läget än så länge lugnt. Man har satt in extra beredskap i Värmland och Gävleborg på grund av klass 2-varningar och kraftiga snöfall.

– Men vi har inte behövt leda om eller stänga av vägar under morgonen. Utifrån vår bild är trafikläget fortsatt lugnt, säger Josefine Gröndahl på Trafikverkets presstjänst.

LÄS MER: Skolskjutsar ställs in på grund av vädret

Ligger kvar hela dagen

Fram till ungefär klockan 12 kommer snön fortsätta ösa ner över Gävleborg, men i eftermiddag börjar det lugna ner sig. Då kommer snöfallet bli mildare, och röra sig norrut.

– Men det ligger nog över Hälsingland under hela dagen, säger Tora Tomasdottir.

Även Smålands högland kommer få en del blötsnö, något som lär vara borta till helgen.

– Det blir att ta på sig vantar och mössa i dag, säger Tora Tomasdottir.

Blåser på flera håll

Under måndagen fick Gotland välbehövlig nederbörd. Efter den senaste tidens varningar för gräsbränder och ett sjunkande grundvattennivå mådde ön gott av lite regn.

Det kommer under tisdagen blåsa en del på Gotland, precis som vid Gävleborgskusten, upp mot Sundsvallskusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.