När kan Region Gävleborg vara nere på 50-100 miljoner? Hör vad Tommy Berger (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, svarar i videon. Foto: Anders Öhlund/SVT

Fortsatt höga hyrkostnader för vårdpersonal i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Hyrkostnader för läkare skulle minska i år enligt planerna i Region Gävleborg – i stället kan kostnaderna komma att öka. Minst 300 miljoner hyr regionen in läkare och sköterskor för under 2020. Merparten hamnar på läkarsidan.

– Det blir minst 300 miljoner miljoner kronor i år. Sannolikt lite mer. I fjol landade vi på 300 miljoner i hyrkostnader. I år har vi haft coronan. Det har varit tufft, säger Tommy Berger (S), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

Planerna var att minska hyrkostnaderna i år och nästa år men det har misslyckats. Dessutom har nu regionen arbetat upp en vårdskuld som måste betalas av, sannolikt till viss del med inhyrd personal.

– Jag är mest mån om att vi skall kunna ge vård till våra medborgare. Behöver vi hyra in personal för det så måste vi göra det, det måste vi acceptera. Men vi måste få ned hyrkostnaderna, det är helt klart, säger Tommy Berger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet