Fosterbarn stämmer staten

Publicerad

Gävleborgsförfattaren Sofia Rapp Johansson och hennes syster stämmer staten för de övergrepp, som de säger sig ha blivit utsatta för under sin tid i fosterhem. I dag var de i Stockholms tingsrätt.

Varför genomför ni den här processen?

– Jag vill dels få igång en debatt i samhället hur det ser ut och sen vill jag också att kommunerna och politikerna ska ta det här på allvar med vanvård och omhändertagande av barn. Det är hela grejen. Jag vill att kommunerna ska bli skadeståndskyldiga när ett omhändertagande går fel , säger Sofia Rapp Johansson.

Den nya lag som vanvårdsutredningen ledde fram till 2011 innebär att vanvårdade har rätt till skadestånd på 250 000 kronor. Men det gäller bara de som drabbades innan utgången av 1980. Så systrarna Rapp Johansson, som utsattes för övergrepp under 90-talet, tänker kämpa för att de själva och andra också ska få ersättning .

Mötet i dag var ett förberedande sådant, men systrarna Sofia och Hanna Rapp Johansson och deras advokat Jens Victor Palm hoppas det kan vara startskottet på en process som kan leda till upprättelse för det lidande som de utsattes för som fosterbarn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer