Har du använt en bild utan lov? Hör juristen berätta vilket straff det kan leda till. Foto: Cissi Eriksson Granér / SVT

Fotografer blir bestulna på bilder på nätet – av privatpersoner

Uppdaterad
Publicerad

Har du någon gång använt en bild som du själv inte har tagit och inte har lov från fotografen att använda? Kanske har du lagt ut den på sociala medier? Då har du begått ett brott, ett brott som i värsta fall kan ge fängelse i upp till två år.

Kanske tänker du önska dina vänner glad påsk via dina sociala medier. Du hittar en söt bild på en kyckling på nätet och tänker att det blir trevligt att ha med. Men det är förbjudet enligt upphovsrättslagen, såvida du inte fått tillstånd av fotografen som tagit bilden.

Katarina Hansson och Johanna Syrén är yrkesfotografer och har råkat ut för bildstölder vid många tillfällen.

– Det är förstås tråkigt, speciellt om de inte har skrivit ut mitt namn under bilden, så att man blir creddad som det heter. Det är som snatteri, som att sno vad som helst i en butik. Men jag tror inte att folk tänker på det eftersom bilderna är så lättillgängliga, säger Katarina Hansson.

Blir ledsen när det händer

– Tyvärr har det blivit så vanligt att jag inte tänker så mycket på det längre och säger inte till varje gång heller. Det har någonstans normaliserats så man tror att man får göra så här eftersom det händer så ofta, främst i sociala medier. Om jag går tillbaka till hur det kändes för några år sedan så kommer jag ihåg att jag blev upprörd och ledsen varje gång det hände, berättar Johanna Syrén.

Svårt att komma åt

Enligt förbundsjurist, Thomas Riesler på Svenska fotografers förbund sker det här dagligen och i väldigt stor omfattning, men mörkertalet är stort. Det är oftast en slump om fotograferna upptäcker bildstölderna. Det är inte bara ersättningen för arbetet som är viktig att få för fotografen. Det är också av stor betydelse att få sitt namn synligt tillsammans med bilden, för möjligheten att få fler uppdrag, säger Thomas Riesler.

– Men man vill ju också ha kontroll på själva spridningen så bilden inte uppkommer i olika sammanhang där man inte vill att den ska förekomma i. Det är en respektfråga, upphovsrätten är egentligen ett utflöde av äganderätten och den ska man respektera, säger han.

Vad innebär upphovsrätten?

Upphovsrätt uppstår i samma stund som ett litterärt eller konstnärligt verk skapas. Därmed har skaparen, det vill säga upphovspersonen, en ensamrätt att bestämma vem som får framställa exemplar av verket och hur eller om verket ska göras tillgängligt för allmänheten genom att till exempel publiceras på nätet eller spridas på annat sätt.

Upphovspersonen har även en ideell rätt som innebär att han/hon ska namnges när verket används och att verket inte får användas i kränkande sammanhang eller att någon bearbetar eller manipulerar verket på ett kränkande sätt.

Källa: PRV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.