Ulf Berglund följde Nelson Mandel och valet i Sydafrika under sju månader. Över 20 år senare har det blivit en uppmärksammad utställning som nu visas i Bollnäs. Foto: Anders Sundin/SVT

Från apartheid till president

Uppdaterad
Publicerad

Gävlefotografen Ulf Berglund följde Nelson Mandela i det första fria valet i Sydafrika 1994. När Mandela dog för tre år sedan tog han fram sina bilder igen. Idag har det blivit en uppmärksammad utställning som just nu visas på Lokomotiv i Bollnäs.

Ulf Berglund följde valet i Sydafrika i sju månader som fotograf för bland annat Aftonbladets räkning. En historisk process och en tid när apartheidsystemet skrotades. Sen låg Berglunds printar och negativ orörda och bortglömda i nästan 20 år. Men så dog Nelson Mandela 2013 och allt vakande till liv igen.

– Då kom den här bilden på Aftonbladets förstasida, säger Ulf Berglund och pekar på en tät svartvit närbild på Nelson Mandelas ansikte. Sen var bollen i rullning och många började höra av sig. Någon undrar om de kunde göra en utställning och köpa några bilder och frågade: ”Har du fler?” Och då svarde jag: ”Ja, det har jag”.

Svenskar var hatade

Närmare 100 av dem visas just nu på Lokomotiv i Bollnäs. Det här var en hård och konfliktdominerad tid i Sydafrika, och svenskar var inte alltid populära.

– Jag har fått maskingevär i magen, blivit hotad och nerslagen, säger Ulf Berglund. Men de största problemen var med de vita boerna som hatade svenskar. De visste ju att vi stött ANC med mycket pengar genom åren. Det här var ju ingen enkel konflikt, för det var ju inte bara svart mot vit. Det var även vit mot vit och svart mot svart. Inkhata mot ANC, boer mot engelsmän, så det var så många lager som jag ville skildra.

”De har inte den självklara ledaren”

Hur tycker du att det ser ut i Sydafrika idag, blev det som de hade hoppats på?

– De har inte den självklara ledaren sen Mandela dog, säger Ulf Berglund. De hade också en övertro på att allt skulle bli fixat och att alla skulle få det bra på en gång. Men det var ingen quick fix. Så de här bilderna känns nästan mer hoppfulla än det är idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.