– Man sitter där i sin egen värld och det är underbart, säger Per Sonerud. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Från musik till måleri

Uppdaterad
Publicerad

Per Sonerud är skivbolagsdirektören bakom artister som Svenne Rubins, Östen med resten och Engmans kapell. Men sedan ett år tillbaka är han själv artisten. Och då handlar det om att skapa uttrycksfulla oljemålningar som fått en stor efterfrågan.

– Man sitter där i sin egen värld och det är underbart. Sen går man in och sover och vill ut igen vid tre, men det går ju inte. Nu har jag bestämt att jag inte får börja före fem på morgonen och jag bara längtar, säger Per Sonerud om sitt måleri.

SVT Nyheter Gävleborg har besökt Per Sonerud i hans ateljé i Skålbo utanför Hudiksvall. Ur högtalarna strömmar musik som han aldrig hann lyssna på under sin tid som musikförläggare. Färgerna i hans tavlor är starka. Motiven lekfulla.

Bränna eller sälja

Per Sonerud har sysslat med sitt måleri till och från i femtio år. För ett år sedan hade han däremot aldrig sålt en tavla. Men efter en kreativ period var både ateljén och hela huset överfullt av tavlor.

– När den perioden var slut hade jag 159 målningar som stod överallt, och då menar jag överallt. Det fanns bara två alternativ; antingen att bränna upp dem eller att de måste iväg, säger Per Sonerud och fortsätter.

– Men allt bygger på lust. Andra som kan det här kan jobba med teknik, men jag kan ingen teknik så jag måste tycka att det är kul. Annars skiter det sig rejält, skrattar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.