Under fem helger kring jul ska stadstrafiken i Gävle vara avgiftsfri. Foto: Arkivbild. SVT

Fria bussresor under julhandeln i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

För att gynna handeln och restauranger som har förlorat intäkter under pandemin vill Gävle kommun få fler att besöka centrum. Under fem helger ska bussarna i stadstrafiken i Gävle vara avgiftsfri. Kostnaden som kommunen planerar att lägga på det här är 2,1 miljoner kronor.

Under lördagar och söndagar från den 27 november fram till söndagen 26 december ska det vara avgiftsfri kollektivtrafik i stadstrafiken i Gävle.

– Det här är en satsning för att bidra till en rivstart för vår lokala handel och restauranger. Men det handlar även om en återstart för det hållbara resandet så att fler provar på eller återupptäcker resor via kollektivtrafiken efter pandemin, säger Daniel Olsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, i ett pressmeddelande.

Kostar 2,1 miljoner

De avgiftsfria bussresorna beräknas kosta 2,1 miljoner kronor. Det ska finansieras genom en särskild covid-19 reserv i kommunbudget som används för nya åtgärder och för att mildra effekter av pandemin.

Majoriteten i kommunstyrelsen ska ta beslut om de avgiftsfria bussresorna på sammanträdet den 26 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.