390 000 kronor i ersättning från staten får en av männen som friades från dödsskutningen på söder 2021. Foto: Stefan Larsson/SVT

Friades från mord på gängledare i Gävle – får 390 000 av staten

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-åriga man som tillsammans med en annan person friades i hovrätten från att ha dödat en utpekad gängledare på Söder i Gävle hösten 2021 får 390 000 kronor i ersättning av staten för sitt lidande. Det är ett högre belopp än normalt.

20-åringen hade via sitt ombud begärt att få en halv miljon kronor i skadestånd. Åklagaren i ärendet ansåg i en inlaga till Justitiekanslern, JK, att det fanns skäl att vägra mannen eller sätta ned ersättningen.

JK anser att det inte finns tillräckliga skäl för att sätta ned ersättningen på grund av sökandes beteende. JK anser också att 20-åringen ska ha ett högre belopp än normalt eftersom han var misstänkt för ett synnerligt allvarligt brott. Därför beviljas han 390 000 kronor.

20-åringen har sedan den friande domen åtalats på nytt för att bland annat ha hotat en åklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.