Friskvårdsbidraget ligger på 1 000 kronor per år. Foto: Pontus Lundahl/TT

4 miljoner kronor till Gävles kommunanställda

Uppdaterad
Publicerad

När kommunstyrelsen samlas för första gången den 22 januari är ett av de första politiska besluten att satsa på friskvård för kommunens cirka 8 000 medarbetare. I dag nyttjas bidraget av ungefär 45 procent av de anställda.

Det är det nya majoritetsstyret som består av S, MP, C och L som har beslutat att friskvårdsbidraget, som för närvarande ligger på 1 000 kronor per år, ska ligga kvar på samma summa, men att dagens krav på medfinansiering ska slopas.

Anställda slipper bidra med pengar

Medfinansieringskravet innebär att varje krona som kommunen ger i bidrag ska matchas med en krona ur den anställdas egen ficka. Den anställda måste alltså betala halva friskvårdskostnaden själv. Detta krav ska nu försvinna.

”Det här är Majoritetens första steg av flera i att utveckla vårt medarbetarerbjudande för att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Kommunen står inför stora rekryteringar kommande år, inte minst inom välfärden. För att klara kompetensförsörjningen är det avgörande att Gävle kommun blir en ännu bättre arbetsgivare”, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Tre månaders anställning ett minimum

Satsningen beräknas kosta 4 miljoner kronor och friskvårdsbidraget finns tillgängligt för alla kommunanställda som har en anställning på minst tre månader. De nya reglerna börjar att gälla någon gång i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.