Fritt fram för visselblåsare

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska alla medarbetare inom Gävle kommun få möjligheten att anonymt anmäla misstänkta missförhållanden.

– A och O för vår trovärdighet är nolltolerans mot mutor och korruption, säger kommunalrådet Helen Åkerlind (L), i ett pressmeddelande

Visselblåsarfunktionen gäller från och med den 1:a mars och vänder sig till medarbetare och förtroendevalda i Gävle kommun.

Det hela går till så att alla medarbetare på kommunen via ett personalstödsprogram, som Gävle kommun köpt in från ett företag i Stockholm, kan göra sina anmälningar eller iakttagelser anonymt. I Stockholm noteras all information och sänds sedan tillbaka till en handläggare inom kommunen. Länkar och telefonnummer skall finnas tillgängliga på kommunens intranät.

Syftet är att få fram särskilt allvarliga oegentligheter som av någon anledning riskerar att inte nå fram till rätt personer som kan bedöma och agera på misstankarna. Hinder för det kan vara att misstankarna rör den egna chefen, eller att anmälaren är rädd för att bestraffas för sin anmälan.

– Självklart ska alla som anmäler en misstanke om oegentligheter vara anonyma, säger HR-chef Joakim Råberg.

– Nu blir vi än mer öppna och transparenta i vår myndighetsutövning och förvaltning av skattepengar. Vi har redan bra riktlinjer mot korruption och mutor. Visselblåsarfunktionen blir ett viktigt komplement till dem, säger Helen Åkerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.