Manda och Linda (t v) kan komma att bli kvar sedan hannen Tjobbe ändrat beteende. Foto: Sara Ängfors/Furuvik

Furuvik: Schimpanshonor kan få stanna

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan skulle Furuviksparken introducera en ny schimpans i flocken. Men hannen var för undergiven för att sätta sig i respekt.

Under 2015 tog Furuvik emot en ny schimpanshane, Tjobbe, som ett led i den europeiska djurparksföreningen EAZA:s bevarandeprogram för schimpanser kallat EEP (European Endangered Species Programme).

Beslut att flytta

Introduktionen gick dåligt eftersom den nya schimpansen visade ett mycket undergivet beteende och inte blev accepterad av schimpansgruppen på Furuvik. Schimpanserna fick delas upp i två grupper för att inte skada varandra.

Beslutet blev att flytta två honor till andra parker för att de skulle kunna föröka sig.

”Hyser stort hopp”

Men under de två år som gått sedan dess har schimpanshannen gått från att ha varit undergiven till att ha blivit dominant. En dominant hane får en annan respekt av en schimpansgrupp och nu ska Furuviksparken försöka slå ihop de åtskilda grupperna i parken.

– Att Tjobbe nu blivit dominant sätter oss i en helt annan situation och vi hyser stort hopp om att kunna återintroducera honom i gruppen på ett bra sätt, så att alla schimpanser kan vara tillsammans igen, säger Natalie Magnusson, djurchef på Furuvik och medlem i EEP-kommittén för schimpans, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.