• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Lasse Halvarsson och Gun Wigh berätta om några av de speciella bilderna bland utställningens 100 fotografier. Foto: Anders Sundin/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Punkbråk och tingshusmord: Fyra fotografer visar femtio år av bilder från Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Lars Halvarsson, Leif Jäderberg, Gun Wigh och Bo Östlund – de har alla arbetat ett helt arbetsliv som pressfotografer. Nu visar Konsthallen i Sandviken 100 bilder tagna under 50 år av fyra av de bästa och mest rutinerade fotograferna i Gävleborg.

Lasse Halvarsson, Leif Jäderberg, Gun Wigh och Bo Östlund är alla skolade hos fotolegenden Evert Jäderberg på 1960-talet då lokaltidningarna inte hade fast anställda fotografer. Samtliga i kvartetten blev senare pressfotografer på heltid och har nu avslutat sitt yrkesliv. Nu vill de hylla sin läromästare med en utställning i Konsthallen i Sandviken.

Gun Wigh
Den 16 augusti 1982 höll Maranatapredikanten Arne Imsen ett möte i Folkets hus i Gävle och punkarna i stan bestämde sig för att störa mötet. Polis kom till platsen, bråket eskalerade och en av punkarna blev skjuten i benet. Gun Wigh var förstås där och fotograferade.

Foto: Gun Wigh

Leif Jäderberg
1 mars 1971 skjuts fyra personer till döds i de så kallade Tingshusmorden i Söderhamn. Leif Jäderberg bevakar de efterföljande tingsrättsförhandlingarna om morden och smygtar en bild under rättegången. Expressen lägger in bilden i tidningen på natten – men väljer att ta ut den igen eftersom det inte är tillåtet att fotografera i tingssalen. Den bilden på Gunnar Bengtsson och hans advokat Henning Sjöström är den enda av de 100 bilderna i utställningen som aldrig varit publicerad.

Foto: Leif Jäderberg

Bo Östlund
SVT Gävleborgs mångåriga fotograf Bo Östlund började precis som de andra tre hos Evert Jädeberg och gick vidare och arbetade i många år åt kvällstidningarna. Han bevakade bland annat US Open på Flushing Meadow i Queens i New York, när Björn Borg behövde livvakter. Den här bilden hamnade bland annat i New York Post.

Foto: Bo Östlund

Lasse Halvarsson
Tomas Ledin spelar på hemmaplan i Högbo 2006 och han pekar med sin gitarr på Lasse Halvarsson som står i fotodiket att han kan komma upp på scenen och fotografera om han vill. Då tar han den här bilden där det nästan går att identifiera alla i publiken.

Foto: Lasse Halvarsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer