Gasläcka orsakade stopp i tågtrafiken i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Tågpersonalen uppmärksammade under torsdagsförmiddagen en vagn på ett godståg som läckte gas strax utanför Gävle Centralstation. Räddningstjänsten kallades till platsen men kunde snabbt se att läget inte var allvarligt.

– Det handlar om argongas och det är en ganska bra gas. Den är inte brännbar och inte giftig. Den används bland annat som skydssgas när man svetsar, säger Erik Cardell, larmbefäl vid RIS, räddning i samverkan.

Lugnare än befarat

När räddningstjänsten kom till platsen strax innan klockan 11 fanns inte längre någon läcka i vagnen. Enligt tidiga uppgifter från larmet som kom kring klockan 10 skulle läckan innehålla gasol.

– Det var det första vi fick höra, så det är mycket bättre nu än om det hade varit gasol, säger Erik Cardell.

Tågtrafiken rullar på

Enligt SJ orsakade olyckan stop i tågtrafiken i totalt 30 minuter under förmiddagen. Fem stycken SJ-tåg påverkades av förseningar på mellan 15 och 50 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.