Silvana Imam och Theodor Kallifatides är några av gästerna när tryck- och yttrandefriheten firas i Gävle. Foto: TTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Gävle firar tryckfriheten 250 år

Publicerad

I tre dagar, med start under torsdagen, så firar Gävle att Sveriges Tryckfrihetsfördning fyller 250 år.

Rätten till det fria ordet har inte alltid varit självklar. I Sverige är den en grundlag sedan 1949 och som har sitt ursprung redan 1766 och därmed anses vara världens äldsta lag för rätten till allmän tryck- och yttrandefrihet.

Det kanske är svårt att tänka sig i dag när alla är i direktsändning via sociala medier och du kan torgföra din åsikt sekundsnabbt med en enkel knapptryckning på din smartphone – att rätten att uttrycka sig inte varit självklar, och är fortfarande inte det i vissa länder.

Rap och författare

Under torsdag, fredag och lördag så uppmärksammas tryckfriheten med seminarier, föreläsningar, musik, föreställningar och utställningar.

Viktoria Dalborg, regissör.

Allt är gratis. Bland annat kommer rapparna Frida Scar och Silvana Imam att uppträda och författaren Theodor Kallifatides att samtala om rätten att uttrycka sig.

– Vi hoppas att folk ska förstå vikten av det fria ordet, yttrandefrihet och tryckfrihet, och att vi ska fortsätta värna om det, säger Lena Hernandez Modin, projektledare Xpress.

– Det är viktigt att fira en så viktig lag, som Sverige faktiskt var först med att instifta i de nordiska länderna, säger Viktoria Dalborg, regissör för teaterföreställning av Älvkarlebysonen Stig Dagerman på festivalen.

Flera utställningar kommer att visas, bland annat av konstnären och graffitimålaren Carolina Falkholt och så fotografen Ulf Berglund som vi berättat om tidigare.

Foto: Ulf Berglund

Ulf Berglund kommer från Gävle och följde valet i Sydafrika 1994 under sju månader som fotograf för bland annat Aftonbladets räkning.

En historisk process och en tid när apartheidsystemet skrotades. Sen låg Berglunds printar och negativ orörda och bortglömda i nästan 20 år. Men så dog Nelson Mandela 2013 och allt vakande till liv igen.

SVT:s Jimmy Roos medverkar

Jimmy Roos, redaktionschef, SVT Nyheter Gävleborg.

– Då kom den här bilden på Aftonbladets förstasida, berättade Ulf Berglund då för SVT Nyheter Gävleborg och pekade på en tät svartvit närbild på Nelson Mandelas ansikte som blivit världskänd.

Sedan dess har Berglund visat sin utställning på massor av platser, och nu kommer den alltså till Gävle.

På lördagen, klockan 14.00 i Stora Retorten, kommer SVT Gävleborgs redaktionschef och ansvarige utgivare Jimmy Roos att medverka i en panel med Gävles andra ansvariga utgivare Anna Gullberg (GD), Helena Nyman (Arbetarbladet) och Kerstin Carlsson (SR) debattera den lokala journalistiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer