Foto: SVT

Så ser Gävle hamns nya superkranar ut – ett nytt landmärke på plats

Uppdaterad
Publicerad

Nu ligger fartyget, som under tre månader har fraktat de tre nya superkranarna från Japan, på plats i Gävles hamn. De 120 meter höga kranarna anlände färdigmonterade och nästa steg blir att lasta av dem, ett arbete som beräknas ta en vecka. Och om ett par månader är det tänkt att kranarna ska vara färdigmonterade i hamnen.

– Äntligen, jättespännande, säger en nöjd Fredrik Svanbom, VD för Gävle Hamn AB.

Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

I dag kan hamnen i Gävle ta emot fartyg som lastar 13 containrar i bredd. Men med de nya eldrivna kranarna kommer man kunna ta emot större fartyg som lastar uppemot 22 containrar i bredd. Så de nya kranarna är en viktig del av den investering som Yliport Nordic och Gävle Hamn AB gjort för att bygga ut containerterminalen som kommer bli dubbelt så stor.

– Totalt är det en investering på över en miljard så det är en stor investering, men det ska också ses över väldigt lång tid, berättar Fredrik Svanbom.

I klippet kan du se när jättekranarna anlände till Gävle och höra hamnens VD Fredrik Svanbom om investeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.