Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åttondeklassarna i Gävle går på distansundervisning under vecka tre: ”uppstår trängel som vi måste motverka”

Gävle kommun ändrar beslutet om undervisning: ”Sista åtgärden man tar till”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vecka med närundervisning i skolan ändrar nu Gävle kommun sig och bestämmer att de kommunala åttondeklassarna ska ha fjärr- och distansundervisning under vecka tre. Kommunen såg under första veckan att det krävs fler åtgärder för att lättare undvika trängsel.

Regeringen gick i början på januari ut med att varje kommun själva fick besluta om distans eller närundervisning. Gävle kommun beslutade då att det bästa var att låta eleverna komma tillbaka till skolorna. Ett beslut man nu ändrat på då det förekommit en del trängsel i skolorna.

– Det är den sista åtgärden man tar till när alla andra åtgärder är uttömda. När det var måndag hade vi inte gjort riksbedömningarna fullt ut och vi visste inte vad som var, säger Tomas Hartikainen, sektorchef, utbildning Gävle.

Lägeskontroll varje vecka

Under vecka tre kommer de som går i åttan att få ha fjärr- och distansundervisning, sen kommer kommunen varje vecka göra lägeskontroll och utifrån det besluta om det blir fortsatt på distans.

– Som läget är just nu är vår bedömning att göra det här för årskurs åtta under nästa vecka och ska vi sen förlänga så är det årskurs sju, är det ytterligare förlängt så varvas det mellan årskurs sju och åtta, men jag tror inte att vi kommer dit, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer