Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gävle kommun beredda att ta emot brukare efter Humanas indragna tillstånd för personlig assistans Foto: SVT

Gävle kommun beredda att ta emot brukare efter Humanas indragna tillstånd för personlig assistans

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen fattade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) beslutet att det privata omsorgsbolaget Humana blir av med sitt tillstånd att bedriva hemtjänst och personlig assistans. För Gävleborgs län skulle det påverka ett 40-tal brukare och omkring 200 personliga assistenter.

I och med att tillståndet upphör får brukare välja annan assistenssamordnare vilket kan innebära att kommuner behöver ta över ansvaret. Men på Gävle Kommun är man inte alltför oroliga för att inte kunna klara av en situation där man behöver ta över brukare från Humana.

– Vi ska ju alltid ha en beredskap för att kunder ska kunna välja oss som utförare, säger Magmus Höijer som är sektorchef för Välfärd Gävle

Även om det rör sig om uppgifter som fortfarande är osäkra så kan det, enligt Magnus Höijer, handla om ett 20-tal brukare som kan hamna på kommunens ansvar.

Beslutet överklagas

I hela landet berörs 2000 brukare och 11 000 anställda. Humana får bedriva sin assistansverksamhet till den 10 februari men överklagar beslutet. Om företaget beviljas inhibition skulle det innebära att man får fortsätta bedriva verksamheten under överklagandeprocessen. 

I klippet berättar Magnus Höijer mer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.