Gävle kommunledning kritiserar Trafikverkets plan för infrastruktur

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen riktade kommunledningen i Gävle hård kritik mot Trafikverkets förändrade nationella plan för infrastruktur. Flera projekt är ofinansierade och senarelagda och kommunstyrelsens ordförande, Åsa Wiklund-Lång, går så långt att hon anser att nya förslaget är ett avtalsbrott mellan staten och Gävle kommun.

– Gävle kommun har redan ingått ett avtal med staten om infrastruktursatsningar i 20-miljardersklassen, säger Åsa Wiklund-Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle. 

Hon menar att Trafikverkets senaste plan inte tagit hänsyn till detta avtal, då flera projekt i Gävleområdet inte är finansierade och dessutom är skjutna flera år framåt i tiden.

– Om Trafikverkets förslag ligger kvar, då faller både tidsperioden och den utlovade finansieringen. Och i min värld gäller ingångna avtal, säger Åsa Wiklund-Lång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.