De senaste tre åren har de totala straffavgifterna i riket legat på omkring 45 miljoner kronor, något som kan förklaras av bristen på LSS-boenden. Foto: Claudio Bresciani/TT

Gävle kommuns straffavgifter till IVO – betalar mest i länet

Publicerad
När kommuner är för långsamma med att arrangera till exempel särskilda boenden till behövande åker de på en straffavgift.

8 av 10 Gävleborgs kommuner har betalat närmare 10 miljoner kronor i straffavgifter till IVO, inspektionen för vård och omsorg, de senaste fem åren. Det visar statistik som nyhetsbyrån Sirén tagit fram. Avgifterna döms ut när kommunerna inte lyckats genomföra tagna beslut.

Gävle kommun toppar listan i länet och vanliga orsaker till att kommunen får straffavgifter är att det går för långsamt att hitta stödboenden och stödpersoner inom rimlig tid. Det är i fall om dessa som IVO ansöka till förvaltningsrätten om en så kallad straffavgift.

Hofors och Ockelb är de enda kommuner som inte betalat någon straffavgift alls under perioden

Straffavgifter 2013-2017 i Gävleborgs län

Visa

Gävle: 8 148 694 kronor

Hudiksvall: 597 422 kronor 

Bollnäs: 355 187 kronor 

Sandviken: 225 327 kronor 

Nordanstig: 179 708 kronor 

Söderhamn: 78 850 kronor

Ovanåker: 54 000 kronor

Ljusdal: 12 834 kronor 

Hofors: 0 kronor 

Ockelbo: 0 kronor 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer