Gävle sjukhus förväxlade provsvar – frisk patient opererades i magen

Publicerad

Det var i augusti ifjol som ett par vävnadsprover från endoskopienheten på Gävle sjukhus förväxlades. Kirurgen på Akademiska sjukhuset i Uppsala fick fel provsvar på fel patient och opererade därför fel person, rapporterar Gefle Dagblad.

Patologen analyserade de två vävnadsproven. I det ena upptäcktes inget, i det andra upptäcktes cancer. Den friska patienten fick cancerbeskedet och skickades för operation i Uppsala. Hen fick en del av magsäcken avlägsnad i en operation som kallas för gastrektomi.

Efter att missödet upptäcktes har det hela utretts och nu lett till att Region Gävleborg Lex Maria-anmäler sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det hela är djupt olyckligt. Det är oacceptabelt att bli opererad för en diagnos man inte har, säger Leif Molinder, chefläkare vid Region Gävleborg till Gefle Dagblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.