• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Röntgensjuksköterskan Kani Mzouri hoppas fler förstår hur viktigt det är att både komma på sin tid, eller avboka tiden så att någon annan får chansen. Foto: Christine Olsson/TT och Neda Ameli/SVT

Ökning av patienter som skippar mammografin i Gävle: ”Många tider är outnyttjade”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året stängdes flera mammografienheter, vilket gjorde att röntgenmottagningen på Gävle sjukhus hamnat ungefär fem månader efter i tidsschemat. Nu erbjuds patienterna fler tider, så att man ska hinna ikapp – men allt fler avbokar sin screeningtid, eller dyker inte upp.

Gävleborg är den region i landet som har näst högst deltagande i screening för att upptäcka bröstcancer. Men man arbetar också nu med att ta igen den tiden man höll stängt. Till hösten nästa år hoppas man på Gävle sjukhus att man hunnit kommit ifatt. Men det till följd av att fler faktiskt kommer på sina bokade tider.

– Vi ligger fortfarande efter med fem månader, men vi jobbar dagligen med att kalla in flera patienter än normalt, säger Kani Mzouri röntgensjuksköterska på Gävle sjukhus.

Pandemin kan ha påverkat avbokningarna

Varför fler har sedan i somras valt att avboka sina tider vet man inte, men man tror att pandemin kan vara en del.

– Jag tror inte att man förstår hur viktigt det är att man går på sin tid. Pandemin har ju påverkat lite grand då vi märkt att fler avbokar sina tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.