Mannen döms mot sitt nekande. Foto: TT

Gävlebo döms för ha våldtagit två barn

Publicerad

Gävle tingsrätt dömer en man i fyrtioårsåldern till fängelse i 2 år och fyra månader för våldtäkt mot barn i två fall.

Våldtäkterna som ägde rum under 2008-2010 riktades mot flickor som vid tidpunkten var under 15 år. Övergreppet har bestått i att mannen fört upp sina fingrar i barnens underliv.

Övergreppen ska ha skett i samband med att flickorna vid olika tillfällen suttit barnvakt åt mannens egna barn. Händelserna polisanmäldes först under 2016 respektive 2017.

Skyller på missnöje

Bevisningen har bestått av vittnesmål från parterna, samt mannens son och tidigare sambo. Mannen menar att de utsatt honom för en komplott och har till sitt fördsvar pekat på att det förflutit lång tid mellan å ena sidan polisanmälan och förhör med de inblandade.

Han hävdar vidare att flickorna som satt barnvakt har riktat anklagelserna mot honom eftersom de varit missnöjda med den ersättning de fick för att sitta barnvakt, som var 30 kronor i timmen.

Långsökta förklaringar

Tingsrätten anser dock att mannens förklaringar är långsökta och osammanhängande. Även mannens son har trots låg ålder kunnat lämna vittnesmål om att han sett sin far antasta barnvakterna och även försökt att stoppa honom. Då ska han ha slagit till pojken.

Mannen döms därför till fängelse i två år och fyra månader. Han ska dessutom betala 115.000 kronor i skadestånd till var och en av flickorna.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.