Foto: Privat

Gävlebo mitt i flyktingkrisen på Lesbos

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som vill hjälpa flyktingarna som flyr över havet till Grekland. En av dem är Erik Süss från Gävle som inte kunde sitta hemma framför TV:n och se följderna, utan bestämde sig att åka och hjälpa på plats.

Vi når honom på telefon efter ett nattpass då han arbetat i ett av all de flyktingläger som finns på ön Lesbos.

– I natt var en väldigt lugn natt. Det kom in mycket folk från Afghanistan och Iran men inte så många från Syrien och jag serverade mat och det fanns plats i alla tält, det säger Erik Süss.

Han är på den grekiska ön Lesbos och jobbar som volontär för en lokal hjälporganisation. Han valde att lämna vardagen hemma för att göra en insats för de tusentals båtflyktingar som dygnet runt kommer till ön efter en livsfarlig båtresa via Turkiet.

– En kväll kom det in sju personer i hamnen och tre hade ramlat i vattnet och man fick inte igång hjärtverksamheten på dem i hamnen så tre av dem dog, det var barn.

– Det är väldigt rädda när de kommer i land. Många bryter ihop men många är också otroligt tacksamma att de blir mottagna här.

Mycket pengar inblandat

Alla båtflyktingar har gemensamt att de betalat stora summor pengar till människosmugglare för båtresan till Europa, brättar Erik Süss.

– Smugglarna tjänar riktigt stora pengar på det här, för ju mer folk de får ned i båtarna ju mer pengar tjänar de. Trycker man ned 60 personer så har man 60.000 dollar. De lovas att de ska skeppas över säkert men så blir det ju inte.

Nu är vintern på väg och vädret väntas bli sämre, men flyktingarna fortsätter komma.

– Alla trodde det skulle sluta komma flyktingar i november, därför att det är kallt i vattnet och sämre väder. Men de fortsätter komma. Det handlar om runt 4.000 om dagen som kommer till ön Lesbos, säger Erik Süss som på onsdag kommer tillbaka till Gävle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet