Gävleborgs bokningssystemet kan vara framgången till att vaccineringen går bra. Kolla in videon för att se vaccinsamordnaren, Tina Mansson Söderlund berätta mer. Foto: Anders Sundin/Fredrik Sandberg/TT

Gävleborg bäst i landet att ge första sprutan mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborg är det län i landet där högst andel har fått sin första spruta mot covid-19: 53,6 procent. Ovanåker ligger bäst till i länet, där har så många som 60 procent fått en första dos. I botten hamnar Gävle med 49 procent, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

– Tittar vi på de sköraste grupperna är det 96 procent av alla de äldre, 65 år och äldre som har påbörjat sin vaccination och 50 procent är färdigvaccinerade, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

När det gäller personer som är 18 år och uppåt har 54 procent fått en första dos.

Coronaviruset i Gävleborg
Så ser det ut i din kommun med andel som fått sin första spruta mot covid-19. Foto: SVT

Utmaning att vaccinera på sommaren

172 000 doser har hittills getts och 19,1 procent i Gävleborg är färdigvaccinerade. Vaccinsamordnaren önskar att det skulle komma mer vaccin så att flera kan vaccineras före sommaren. 

– Att vaccinera på sommaren innebär många utmaningar, en är att ha tillräckligt med personal. Sedan tror jag att det kan bli problematiskt att boka vaccin, för folk vill kanske göra andra saker än att stanna hemma och passa vaccinationstid, säger Tina Mansson Söderlund.

Gävleborgs bokningssystemet kan vara framgången till att vaccineringen går bra. Kolla in videon ovan för att se vaccinsamordnaren, Tina Mansson Söderlund berätta mer.

Andel som fått en första dos per kommun

Bollnäs

58 procent

Gävle

49 procent

Hofors

56 procent

Hudiksvall

56 procent

Ljusdal

56 procent

Nordanstig

54 procent

Ockelbo

57 procent

Ovanåker

60 procent

Sandviken

53 procent

Söderhamn

58 procent

Källa: Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. Gäller till och med vecka 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet