Därför är det viktigt att vara försiktig med solandet i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren är det viktigt att vara försiktig med att sola mellan klockan 11 och 15. Hudcancer är nämligen den vanligaste cancerformen i Sverige.

Hudcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland svenskarna och den cancerform som ökar mest. I Gävleborg är man snabbast i Sverige på att diagnostisera hudcancer.

– Jag tror det beror på att vi har varit först med att använda teledermatoskopi och bildremisser som skickas från hälsocentralerna, säger Susanne Vandell Uddströmer, överläkare på Gävle sjukhus.

Var extra försiktig med att sola om du har ljus hy

Det finns grupper som bör vara extra försiktiga med att sola under sommarhalvåret. Då bör man ha solskyddsfaktor 30 som komplement till kläder och solhatt när solen står som högst.

– De som ligger i riskzonen är de ljushylta och som blir lätt röda av solen. Äldre människor ligger också i riskzonen, dom har svårt att undersöka sig själva, säger Susanne Vandell Uddströmer, överläkare på Gävle sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.