Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör, om att Gävleborg fortsatt har bland landets högsta siffror för dödlighet till följd av covid-19. Foto: Bertil Ericson/TT, SVT

Gävleborg har näst högst dödlighet av covid-19 i landet – utredningen snart klar

Uppdaterad
Publicerad

Under den andra smittvågen i vintras drog Gävleborgs statistik iväg över antalet avlidna till följd av covid-19. Det är något som fortfarande syns i statistiken då länet har näst högst dödlighet i landet, efter Stockholm.

Utredningen om regionens höga dödstal väntas bli klar i slutet av maj och innan dess går det inte att säga varför länet drabbats så hårt. En orsak som hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Kaarme tror har påverkat den höga dödligheten i Gävleborg är att den går hand i hand med den höga smittspridningen som funnits i länet.

Hör mer i klippet ovan.

I början av maj hade Gävleborg 154,5 dödsfall per 100 000 invånare. Stockholm har flest dödsfall med 212,4 dödsfall per 100 000 invånare. Tredje flest dödsfall har Västernorrland med 133,7 dödsfall per 100 000 invånare.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet