Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har en lägre livslängd i länet kopplat till våra hälsotal sedan flera år tillbaka i länet” – säger Johan Kaarme, Hälso och sjukvårdsdirektör. Foto: SVT

Sjukvårdsdirektören: ”Vi gick in i pandemin i ett sämre hälsotillstånd än övriga landet”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills under pandemin ligger Gävleborg högst i landet när det gäller smittspridning och näst högst i landet när det gäller dödlighet av covid-19 per 100 000 invånare. Trots det låg Gävleborg under rikssnittet för överdödlighet under 2020. Det visar regionens fördjupningsrapport om dödligheten i Gävleborg under pandemin.

En förklaring till de höga dödstalen är att antalet personer med hälsotillstånd som utgör en riskfaktor vid covidsmitta, som exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, är högt i Gävleborg.

– Vi ser i rapporten att vi har en lägre livslängd kopplat till våra hälsotal sedan flera år tillbaka i länet. När vi går in i pandemin går vi in i ett läge där hälsoläget är sämre än övriga landet och man kan förmoda att det spelat roll för dödligheten, säger Johan Kaarme, Hälso och sjukvårdsdirektör.

Oppositionen kritisk

Oppositionsregionråd Patrik Stenvard (M) är kritisk till att rapporten inte besvarar hur smittan kommit in på äldreboenden.

– Rapporten svarar inte på hur smittan kom in på våra äldreboenden under den första, andra och tredje vågen. Den ger mångt och mycket svar på sådant vi redan visste, säger Patrik Stenvard (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet