Polisen vill även varna för att pedofilers aktivitet har ökat under pandemin. Hör Carin Götblad berätta i klippet. Foto: TT

Gävleborg mot strömmen – fler brott i länet trots minskning i resten av landet

Uppdaterad
Publicerad

Överlag har antalet anmälda brott minskat med cirka tio procent i polisregion Mitt. Men i Gävleborg har brotten däremot ökat i mars och april om man jämför med samma tidsperiod 2019.

Förutom inbrott och bilstölder ökar även antalet anmälda narkotikabrott och allvarliga trafikbrott i länet. Men det är något positivt enligt regionpolischefen Carin Götblad.

– Det är ett tecken på att polisen jobbar hårt med de här ärendena, förklarar hon.

Våld i nära relationer

Även om antalet anmälda brott ökar finns det dock flera brottskategorier där mörkertalen är stora.

– Vi befarar ju att det blir mer våld i nära relationer när människor är hemma, kanske har de förlorat sitt jobb, och har man redan problem så är det lätt att det eskalerar, säger Carin Götblad som även varnar för att mörkertalet kan vara stort när det kommer till våld mot barn.

”Gigantiska mörkertal”

Enligt Carin Götblad har forskare vid Karolinska institutet sett att pedofiler blivit ännu mer aktiva i coronatider. Eftersom fler barn vistas vid datorer på grund av pandemin, eller har distansundervisning.

– Det ökar hela tiden och det är gigantiska mörkertal. Man har sett att de byter bilder och filmer med varann i högre utsträckning nu, uppger Carin Götblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.