Jakob Westerlund, distriktschef på Gästriklands och Hälsinglands Innebandyförbund. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Svårt att locka unga med utländsk bakgrund för länets innebandyföreningar

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en tredjedel av länets 7-20-åringar tillhör inte nån idrottsförening och unga i mer socioekonomiskt utsatta områden där föreningskultur är mer okänd, tränar mindre. Det drabbar bland annat innebandyn vars föreningsliv dessutom kämpar med att locka unga med utländsk bakgrund till att börja spela för att få fler i rörelse och bidra till integrationen.

– Ser man en idrottsanläggning kanske man inte ens vet att det är en sporthall, och sen kanske man aldrig ens sett en innebandymatch förut. Så det är klart att vi har andra utmaningar än fotbollen, som är ett världsspråk, säger Jakob Westerlund, distriktschef för Gästriklands och Hälsinglands Innebandyförbund till SVT Gävleborg.

Liten sport utanför länet och landet

Innebandy är en relativt okänd sport internationellt och föreningar och idrottsorganisationer upplever svårigheter med att få in unga som inte växt upp med sporten.

Varken länets två innebandyförbund eller Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Gävleborg tycker att man lyckas bra nog med rekryteringen och de lyfter att vetskapen om sporter, som till exempel innebandy, måste komma från ett samarbete där skola, idrottsföreningar och kommun tillsammans presenterar sporten i fråga.

– Vi behöver framförallt möta individerna där de finns. Till exempel ute på skolorna eller i närområdet hemma i bostadsområdena, säger Pia Hillgren, verksamhetschef på Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Gävleborg.

– Kommun, skola, förbund, klubbar och föräldrar måste knyta starkare band till varandra för att visa att innebandy är ett alternativ som är både lättillgängligt, roligt och billigt, säger Jakob Westerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.