Visa alla (2)

Gävleborgs unga företagare tar över mässgolvet i Iggesund

Publicerad

Brädspel, administrativ hjälp till utrikesfödda, rabatthäften och egendesignade ljusstakar – det är några av affärsidéerna som unga företagare i länet visar upp för allmänheten på mässgolvet på Camp Igge i Iggesund under torsdagen.

Officiellt satte kursen entreprenörskap i gång i augusti i fjol, men flera elever har arbetat med sina projekt även före skolstarten. I år driver rekordmånga 1 272 gymnasieelever UF-företag i länet.

– Det är jätteroligt att vara här och spännande. Vi har sett fram emot det här länge, säger Matilda Wigren, som tillsammans med Kerstin Eriksson och Kristin Lind har UF-företaget Hälsingland runt. 

Det är ett brädspel som ska öka kunskapen om just landskapet Hälsingland.

Matilda Wigren, Kerstin Eriksson och Kristin Lind har UF-företaget Hälsingland runt tillsammans. Foto: Robin Herzog/SVT

– Eleverna har blivit duktiga på att samarbeta, kompromissa och bli mer företagsamma. Alla som deltar i dag får öva på att stå vid sin monter och visa upp sina produkter och tjänster, säger Anna Leima, regionchef på Ung företagsamhet i Gävleborg.

Nya innovationer till salu

Alla produkter och tjänster på mässan är till salu för besökare. Under dagen pågår totalt 15 tävlingar i kategorier som; Årets UF-företag, årets säljare, årets vara och årets tjänst. Juryn består av 90 personer som bedömer företagen, eleverna och vad de har att erbjuda.

Premiär för grundskolans deltagande

Nytt för i år är att grundskolan för första gången har skickat UF-representanter i årskurs 4-6 från Iggesunds skola. Även de ställer upp med produkter och tjänster i montrar som de själva bygger upp.

Dubbel vinnare

Det blev till slut Matilda Wigren, Kerstin Eriksson och Kristin Lind som kammade hem priset för ”årets UF-företag” med sitt företag och brädspel Hälsingland runt. Trion från Voxnadalens gymnasium i Edsbyn vann även förstapris för ”årets vara”.

Hör mer om vad prisvinnande Hälsingland runt går ut på i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer