Bollnäs sjukhus hamnade på en fjärdeplats bland landets mindre sjukhus 2019, enligt branschtidningen Dagens Medicin. Foto: SVT/TT

Gävleborgs sjukhus rankas högt när rikets bästa sjukhus 2019 listas

Uppdaterad
Publicerad

Det är den oberoende branschtidningen Dagens Medicin som årligen rankar de bästa sjukhusen utifrån sjukhusens självrapporterade uppgifter och Gävleborgs sjukhus hamnar relativt högt upp på listorna 2019.

Sjukhusen rankas i tre klasser: Universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus. Bollnäs hamnar högst upp med sin fjärdeplacering av totalt 20 sjukhus i kategorin mindre sjukhus, vilket innebär ett uppsving sen femteplatsen 2019.

Gävle och Hudiksvall

Gävle sjukhus når en niondeplats av totalt 34 sjukhus i klassen mellanstora sjukhus och i samma klass hamnar Hudiksvalls sjukhus på en tolfteplats.

Tillbakablick

Sen 2012 är det enbart Bollnäs sjukhus som intagit topplaceringar bland länets sjukhus. 2012 kom Bollnäs sjukhus på andra plats i kategorin mindre sjukhus och 2013 blev det en tredjeplacering. Sen dess har sjukhuset fallit från topplistan.

Läs mer om hur listorna framställs och om hur jämförelserna går till i faktarutan nedan.

Så här går undersökningen om sjukhusen till

Så här skriver Dagens Medicin om hur det går till när de bästa sjukhusen rankas:

”Underlaget utgörs av sjukhusens självrapporterade uppgifter som vi hämtar från Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Regioner, Vården i siffror och direkt från olika nationella kvalitetsregister.”

Se vilka sjukhus som är i topp här:

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/01/22/basta-sjukhuset--topplistorna/

Ta reda på mer om hur undersökningen går till här:

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/01/22/sa-utser-dagens-medicin-vinnarna/

Sök i Dagens Medicins underlag på egen hand här:

https://www.dagensmedicin.se/basta-sjukhusets-databas/?q=bolln%C3%A4s%20sjukhus#searchbar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.