Trots landets högsta arbetslöshet har många av länets arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens. Foto: TT

Gävleborgsdelegation efterlyser fler utbildningsplatser

Publicerad
Trots landets högsta arbetslöshet har många av länets arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens.

Under gårdagen besökte en delegation från Gävleborg  huvudstaden för att diskutera den här problematiken bland annat med landsbygdsministern. Och Ann-Sofie Gustafsson som är enhetschef för Hälsinglands utbildningsförbund var nöjd med besöket.

– Vi ser det som jätteviktigt att arbeta med de här frågorna utifrån ett utbildningsperspektiv. Vi var en bred delegation där även Högskolan i Gävle och länets lärcentra fanns med för att lyfta möjlighter som vi ser.

Delegationen bestående bland annat av landshövdingen besökte i går landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och träffade riksdagspolitiker från Gävleborg. Ett län med landets lägsta utbildningsnivå. För att komma till rätta med kompetensförsörjningen i länet behöver det utbildas bland annat lärare, vårdpersonal, socionomer och ingenjörer. Men frågan är hur man ska lösa det.

– Om det går att placera fler platser till Högskolan i Gävle utifrån det lokala arbetslivets behov och kopplat till lokala lärcentra så skulle man kunna nå en bredare målgrupp. Våra studier visar att fler söker sig till lokala lärcentra än som annars skulle ge sig på akademiska utbildningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer