Politikern hade flera politiska uppdrag, bland annat i Region Gävleborg. Foto: SVT

Bollnäspolitiker bedrog myndigheter – fick ut 240 000 kronor i ersättning

Publicerad

I över ett år uppgav en politiker i Bollnäs sig vara anställd i en bekants företag och fick därmed ut ersättningar för förlorad arbetsinkomst vid sammanträden i Region Gävleborg, Bollnäs kommun och vid uppdrag som nämndeman i Förvaltningsrätten i Falun. Nu döms politikern för grova bedrägerier.

Sammanlagt har politikern fått ut 240 000 kronor i ersättning under drygt ett år för utebliven inkomst i samband med förtroendeuppdragen.

Politikern har erkänt användandet av falska intyg, utan den bekantas vetskap, för att få ersättning. Hudiksvalls tingsrätt dömer politikern för grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund vid 24 tillfällen.

Politikern döms till villkorlig dom och dagsböter om sammanlagt 51 000 kronor. Politikern ska även återbetala de felaktigt utbetalda ersättningarna till respektive myndighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer