Missbrukare från Gävleborg var tvungen att vända sig till Skåne för att få hjälp. Foto: SVT

Missbrukare nekades hjälp i länet – fick vård i Skåne

Publicerad

En missbrukare i Gävleborg har sökt vård för sitt beroende upprepade gånger under tre års tid utan att lyckas. När han till slut flyttade till Skåne fick han behandling direkt. Nu kritiseras Region Gävleborg av Ivo för att bara ge behandling till vissa typer av missbrukare, vilket anses strida mot principen om vård på lika villkor.

Mannen skriver i anmälan till Ivo att han varit beroende av opiater och opioider sedan 16-årsåldern då han först fick opiater utskrivet från vården. När han sökte vård för sitt beroende nekades han så kallad LARO-behandling (läkemedelsassisterad rehabilitering vid opiodberoende) med hänvisning till att regionen inte erbjuder behandling till personer med opiodberoende.

Resurserna räcker inte

Enligt regionen kan man göra undantag om det finns synnerliga skäl – något man inte ansåg att det fanns i den aktuella patientens fall. Man menar också att resurserna inte räcker till för att behandla alla typer av missbrukare.

Ivo menar dock att regionen brister i att erbjuda patienter vård på lika villkor.

Fick hjälp i Skåne

När den vårdsökande mannen nekats vård under flera års tid bestämde han sig till slut för att flytta till Skåne och söka hjälp där. I anmälan skriver han: ”Jag fick börja i behandling här dagen efter mitt bedömnings-samtal”.

Opioider är bland annat morfin och morfinliknande preparat samt heroin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer