Mannen som häktats greps i Valbo utanför Gävle i slutet av augusti. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Gävleförening tömd på 1,8 miljoner kronor – två män åtalas

Publicerad

Bostadsbolaget Gavlegårdarna fattade misstänkar mot en före detta anställd och gjorde en polisanmälan. Ett projekt han var ansvarig för har betalat över 3 miljoner kronor till en förening från vilken åklagaren menar att han och ytterligare en person har fört över stora summor till sig själva.

Efter bostadsbolagets anmälan inleddes en omfattande utredning och Gävleföreningen hamnade i fokus. Enligt åklagaren har de två männen, hemmahörande i Gästrikland och Uppland, varit med och startat den aktuella föreningen som utfört uppdrag åt Gavlegårdarna, där den ene mannen har varit anställd. Under knappt tre år har bostadsbolaget betalat drygt 3 miljoner kronor till föreningen. Viss verksamhet har förekommit, men under 2018 fick inte Gavlegårdarna någon redovisning om vilket arbete som utförts.

Från föreningen har dock pengar dock använts.

– Det är speciella rörelser på kontona, mycket är rena överföringar. Det finns ingen annan förklaring än att de har plockat pengar som kommit in på kontot och stoppat i egen ficka enligt min mening, säger Arek Nowak, åklagare.

Enligt åklagaren har drygt 1,2 miljoner kronor förts över från föreningen till mannen från Uppland, och drygt 600 000 kronor till mannen i Gästrikland.

Även från föreningens konto har det gjorts underliga inköp, enligt åklagaren.

– Det är väldigt många köp av märkeskläder och resor. De hävdar att det är konferensresor men det är ganska många såna, säger Arek Nowak.

Nya bilar och handpenning

I anslutning till överföringar från föreningen till männens privata konton har de köpt nya bilar och lagt handpenning på bostadsköp. Det menar åklagaren styrker åtalet som lämnats in till Gävle tingsrätt som gäller trolöshet mot huvudman mot föreningen som har lidit skada.

– Den som har fått mest medger att det nog har varit för mycket pengar, den andre har uppfattat att överföringarna har varit lön från föreningen, säger Arek Nowak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer