Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hit gick pengarna. Hör åklagaren om varför alla lyxinköp inte omfattas av åtalet, och försvarsadvokaterna om de misstänktas förklaringar. Foto: SVT

Gavlegårdarnas pengar gick till lyxkonsumtion – tidigare anställd inför rätta

Publicerad

En före detta anställd på Gavlegårdarna och hans tidigare kärlekspartner har ställts inför rätta misstänkta för att ha använt bostadsbolagets pengar privat. Pengar som egentligen skulle gå till att utbilda nyanlända gick till egen lyxkonsumtion.

Den ene mannen var anställd på Gavlegårdarna men drev samtidigt föreningen som han förde över bostadsbolagets pengar till mellan 2015 och 2018. Föreningen skulle driva en boskola för nyanlända, något som hans expartner också gjorde, men av de tre miljoner som föreningen fick gick mycket till annat.

– De har valt att plocka ut pengar för privata inköp och sina privata levnadsomkostnader, säger Arek Nowak, åklagare.

Föreningens kontokort har bland annat använts för att spendera 18 000 kronor på en Louis Vuitton-butik, köpa flygbiljetter och krognotor. Åklagaren har dock riktat in sig på direkta överföringar till parets privata konton, sammanlagt handlar det om 1,8 miljoner kronor.

Juridiskt så menar åklagaren att det är föreningen som lidit skada och de båda är åtalade för grov trolöshet mot huvudman. Mannen som drev boskolan säger sig ha trott att han har fått lön från expartnern som jobbade på Gavlegårdarna.

– Han har inte haft anledning att misstänka att pengarna skulle ha kommit från föreningen på ett otillbörligt sätt, säger hans försvarsadvokat Angelica Dipeders.

Yrkar på fängelse

Den föredetta anställda på Gavlegårdarna erkänner de felaktiga överföringarna, men ingen av de två vill dock kännas vid alla de märkliga inköp som gjorts.

– Kort kan jag säga att han har varit inne i en svår situation personligen under den här perioden, säger Anders Norman, försvarsadvokat.

Åklagaren kommer att yrka på kortare fängelsestraff för de båda männen.

– Båda har haft ett ansvar att kontrollera vad pengarna kommer ifrån, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer