• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

En läkare till vänster och tabletter till höger. Foto: Akrivbild. TT

Gävleläkare ändrade journaluppgifter – nu väcks åtal

Uppdaterad
Publicerad

En läkare vid Gävle sjukhus misstänkts för att ha ändrat patientjournalen och skrivit ut en stor mängd narkotikaklassade tabletter till sig själv. Nu har hen fått sparken.

Läkaren är nu åtalad för urkundsförfalskning och för att förskingrat stora mängder narkotikaklassade tabletter. Hen nekar till anklagelserna.

Läkaren misstänks för att ha ändrat operationsloggen och strukit sitt namn på en operation där patienten senare bad om en så kallad second opionion, enligt förundsökningen.

Sparkades från Gävle sjukhus

Läkaren ska dessutom ha uppgett den andra läkarens namn i en remiss som gällde samma operationen. Något som den andra läkaren reagerade starkt på.

Enligt förundersökningen sparkades läkaren från sin tjänst vid Gävle sjukhus i juni.

Dessutom kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att ha skrivit ut en stor mängd narkotika klassade tabletter till sig själv. Något som den åtalade läkaren hävdar var till sin släkting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.