Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Markus Dahlberg/SVT

Gävles ekonomi dyker – sparpaket ska snabbutredas

Uppdaterad
Publicerad

Inflation, elräkningar och hyreshöjningar ser ut att spräcka Gävle kommuns budget. Nu ska ett sparpaket snabbutredas innan sommaren.

– Vi har ett tufft läge och behöver lyfta på varje sten, säger Julia Cederstrand (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

I fjol gjorde kommunen ett plusresultat på 310 miljoner kronor men för 2023 ser det dystrare ut. Majoritetens budget som klubbades i december ser redan ut att spricka.

Prognosen är 200 miljoner kronor back om inga åtgärder vidtas, därför beslutade kommunstyrelsen under måndagen att kommundirektören ska presentera ett sparpaket senast i juni.

– Vi är ändå glada att vi ser tendenserna redan nu och kan göra en budgetrevidering. Vi ser jämfört med övriga kommuner att vi ligger steget före, säger Julia Cederstrand (C).

Kommunens resultat senaste åren

2022: +310 miljoner kronor

2021: -591 miljoner kronor

2020: +511 miljoner kronor

2019: +316 miljoner kronor

2018: +128 miljoner kronor

2017: +305 miljoner kronor

Källa: Gävle kommuns årsredovisningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.