Nader Ahmad till vänster och Ylva Johansson till höger. Foto: TT

Efter kritik mot arbetsmiljön i Gävle – generaldirektör i möte med minister

Uppdaterad
Publicerad

Efter stark kritik mot arbetsmiljön på Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle kallades generaldirektören till möte med arbetsmarknadsministern.

Den nyinrättade myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle, Mynak, ska skapa förutsättningar för ett friskt, glädjefyllt och hållbart arbetsliv. Men arbetsmiljön på den egna arbetsplatsen har varit starkt ifrågasatt.

Under torsdagsförmiddagen hade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kallat Nader Ahmadi, generaldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap, till ett möte. Efter mötet mellan departementet och generaldirektören säger Nader Ahmadi till DN.se att han kommer att ta sitt ansvar och att han har redovisat en handlingsplan.

Så här skriver Ylva Johansson (S) i en kommentar till SVT Gävleborg:

”Jag har till generaldirektören tydliggjort att jag ser allvarligt på den uppkomna situationen. Uppgifter om dålig arbetsmiljö, att allt inte gjorts korrekt och att arbetstagare lämnar myndigheten är allvarliga signaler. Min bedömning är att generaldirektören inser frågans allvar och myndighetschefen har det fulla ansvaret att lösa situationen. Generaldirektören har för mig redogjort för de åtgärder som vidtagits och planeras och jag bedömer åtgärderna som relevanta. Jag kommer att följa utvecklingen på myndigheten och min statssekreterare kommer inom kort att besöka myndigheten”.

Facket har tidigare protesterat och flera anställda vid myndigheten har slutat på grund av arbetsmiljön. Enligt den anmälan, som SVT tog del av tidigare i sommar handlar problemen bland annat om hög arbetsbelastning och stor personalomsättning. Myndigheten, som är specialiserad på arbetsmiljökunskap, uppges sakna bland annat rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete och skyddsombud kallas inte till samverkansmöten.

Vi söker Nader Ahmadi för en intervju efter mötet med Ylva Johansson.

Detta är Mynak

Myndigheten för arbetsmiljökunskap är en statlig myndighet, placerad i Gävle, som startade den 1 juni 2018. Myndigheten leds av en generaldirektör och verksamheten består av två enheter, analys och kommunikation och verksamhetsstöd.

Källa: mynak.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.