Psykologen Justine van Lawick. Foto: SVT.

Ger nytt perspektiv på våld i nära relationer

Publicerad

Psykologen Justine van Lawick från Holland är i Gävle för att dela med sig nya perspektiv om våld i nära relationer. Ett nyskapande arbete enligt Johnny Jakobsson som jobbar på en krismottagning för män.

Stickan, som är en krismottagning för män, har tillsammans med Länsstyrelsen och Rikskriscentrum bjudit in van Lawick för att prata om våld i nära relationer och uppslitande vårdnadskonflikter. Hennes metod utmärker sig genom att hon fokuserar på alla som berörs av våld i nära relationer, utan att skuldbelägga någon.

Nyskapande arbete

Enligt Johnny Jakobsson som jobbar på Stickan, så betraktas hennes arbete som nyskapande och hon har tillfört nya perspektiv som många kommer att ta med sig.  

– Hon har en förmåga att med tydlighet arbeta fram hur det ser ut ur allas perspektiv, vi som professionella kan klara av att stå ut med alla perspektiven och jobba med helheten, säger Johnny Jakobsson.

”Måste finnas sorg”

Efter många års arbete skrev Justine van Lawick till slut en bok och hon vill med den visa att verkligheten bakom våld i nära relationer är mer komplex än vad de flesta förstår.

– Verkligheten är att förhållanden präglas av både glädje och sorg. Det måste finnas sorg i en relation och man måste lösa problemen innan de eskalerar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer