Glada Hudik-teatern. Foto: pressbild

Kommunen överger Glada Hudik-teatern – föreslås bli stiftelse

Uppdaterad
Publicerad

Den kända Glada Hudik-teatern föreslås bli en stiftelse istället för att drivas under kommunal regi. Verksamheten startade som en kommunal dagverksamhet och blev en framgångssaga, men har också varit föremål för kontroverser som den lex Sarah-utredning som utredde verbala angrepp som skådespelare blev utsatta för.

Hudiksvalls kommun skriver på sin hemsida att den nya stiftelsen ska drivas utan vinstintresse och fortsatt ska arbeta för att motverka fördomar i samhället och för alla människors lika värde.

Kommunen kommer att äga varumärket men inte ingå i stiftelsen. Verksamheten kommer få ett årligt bidrag för att bedriva aktiviteter.

– Med den verksamhetsform vi har i dag har vi gemensamt kommit fram till att en stiftelse är en bättre verksamhetsform som ger möjligheter att jobba ännu bredare med de frågor vi brinner för, säger Pär Johansson som är Glada Hudik-teaterns grundare och konstnärligledare.  

Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott tar del av förslaget på onsdag och sedan ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fatta beslut i frågan.

Det här är Glada Hudik-teatern

  • Glada Hudik-teatern har funnits sedan 1996 och är en LSS-verksamhet (Lagen om stöd och service till funktionshindrade).  
  • Huvuduppdraget var då en teaterverksamhet med ”utvecklingsstörda och normalstörda” medlemmar.  
  • De slog igenom i Sverige med föreställningen Elvis. Man har också gjort långfilmer som till exempel ”Hur många lingon finns det i världen” och dramadokumentären ”Catwalk”. Medlemmar som ICA-Jerry har blivit kändisar.  
  • Det värdegrundsarbete som teaterns filosofi bygger på har fått stort genomslag både i Sverige och utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.