Foto: Anders Sundin/SVT

Folklig glaskonst i många svenska hem – Ulrica Hydman Vallien startar konsthösten i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Ulrica Hydman Vallien (1938–2018) blev enormt känd för sina glasföremål med tulpaner och ormar. Om du inte själv har något av henne glas hemma så är det säkert någon i din närhet som har det. Nu visas hon på Konstcentrum i Gävle.

– Hon ville göra dricksglas, skålar – allt. Så därför flyttade hon in i allas hem, det finns nästan ingen som uppvuxen utan Ulrica Hydman Vallien på köksbordet, säger utställningskommissarie Staffan Bengtsson.

”Sitter den rakt nu?” Utställningskommissarie Staffan Bengtsson menar att glaskonstnären Hydman Vallien är en väg in i att se hennes övriga konstnärskap, som till exempel hennes målningar Foto: Anders Sundin/SVT

Konstcentrum i Gävle startar om efter pandemin och hoppas kunna öppna upp den ibland lite slutna miljön som Konstcentrum brottas med. Den nya konsthallschefen Jan Stene är hoppfull.

”Hydman Vallien känner alla till”

– Många i Gävle tycker att konstcentrum stängt dörren för en bredare publik, så får det absolut inte vara, Hydman Vallien känner alla till och har kanske till och med i sin ägo. Den närmaste halvårets programserie är ett försök att gjuta nytt blod i Gävleborna, säger konstintendent Jan Stene på Konstcentrum.

Foto: Anders Sundin/SVT

Ulrica Hydman Valliens glaskonst visas hon på Konstcentrum i Gävle – se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.